Kořist – o granulích, psech a lidech

Kolik masa potřebuje pes?

2 minuty čtení

Pes není vlk. Když žijete 20 tisíc let vedle někoho, kdo vám stále podstrkuje něco ze stolu, s vaší dietou to zahýbá. Jistě, jsou snahy o obrodu psa jako masožravce a čisté divoké šelmy, ale realita je taková, že lidé během věků přiblížili psa výrazně k roli všežravce.

Poslední názory odborníků na výživu se pohybují u obsahu bílkovin u granulí kolem cílových 50% masa. Dokonce se ukazuje, že nadbytek proteinů, tedy obsah masa nad 60 %, již pes ani neumí využít. Současně je ale důležité mít v potravě dobrý zdroj energie – tepelně zpracovaný škrob je mimochodem lepším zdrojem energie, nežli bílkoviny.

Důležitá je také pestrost potravy. Nejedná se jen o důležité vitamíny a minerály, ale též o vyvážení poměru mezi vápníkem a fosforem, s jehož nerovnováhou bývají při krmení pouze masem u psů problémy.

Nicméně nezastíráme, že granule nejsou dokonalým a naprosto bezchybným způsobem krmení – jednou za čas je vhodné změnit recepturu, dokonce i značku (výrobce) krmiva, aby se předešlo jednotvárnosti. Navíc je dobré čas od času krmení zpestřit masem syrovým, vařeným nebo z konzervy, aby trávení nezlenivělo.

Řeč čísel

3 – 22 kg

velikosti balení

45 – 60%

obsah masa v recepturách

9

receptur